Kan je je verzetten tegen een asbest staalafname?

Stel je voor dat je een pand wilt verkopen, maar voordat je dit kunt doen moet je een asbestattest opvragen. Het is een verplichte stap die je moet nemen om te voldoen aan de wettelijke vereisten en om de veiligheid van toekomstige kopers te waarborgen. Tijdens het bezoek van de asbestdeskundige aan het pand is de eigenaar aanwezig en weigert hij of zij categorisch om staalnames te laten uitvoeren. Wat nu?

Hoewel de eigenaar niet verplicht is om toe te laten dat de deskundige stalen neemt, heeft deze weigering uiteraard wel gevolgen. Het niet uitvoeren van de nodige staalnames kan betekenen dat er mogelijk asbesthoudende materialen aanwezig zijn in het pand die niet werden gedetecteerd. Dit kan later leiden tot gevaarlijke situaties voor de toekomstige kopers of zelfs voor de huidige bewoners.

Daarnaast kan de weigering van de eigenaar om staalnames te laten uitvoeren, de verkoop van het pand belemmeren. Potentiële kopers kunnen worden afgeschrikt door het gebrek aan een geldig asbestattest, waardoor het moeilijker wordt om het pand te verkopen en de verkoopprijs kan dalen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het asbestattest niet alleen verplicht is, maar ook een cruciale stap is om de veiligheid van de bewoners te garanderen. Als eigenaar is het dan ook aan te raden om samen te werken met de asbestdeskundige en de nodige staalnames te laten uitvoeren. Zo kan je ervoor zorgen dat het pand veilig is voor bewoning en kunnen toekomstige kopers met een gerust hart hun intrek nemen.


Contacteer ons voor meer informatie