EPC gemeenschappelijke delen verplicht vanaf 2023

Het EPC van de gemeenschappelijk delen van een appartementsgebouw geeft aan hoe energiezuinig de gemeenschappelijke delen en de collectieve installaties zijn. Bij de gemeenschappelijke delen kijken ze naar de vloeren, muren, daken enzovoort. Verder gaan ze dit allemaal op lijsten en aanbevelingen in het EPC plaatsen om uw prestatie te verbeteren.

Voor welke appartementsgebouwen wordt het nu verplicht? Vanaf 2023 gaan appartementsgebouwen met minstens 5 gebouweenheden moeten beschikken over een EPC GD (EPC van de gemeenschappelijke beheerde delen van een appartementsgebouw). Voor de appartementsgebouwen met minstens 2 gebouweenheden gaat deze verplichting pas in vanaf 2024. Deze verplichting zal altijd uitgevoerd moeten worden, dit staat los van verkoop of verhuur.

Wat zijn de gemeenschappelijke delen? Het gaat niet enkel om appartementsgebouwen met gemeenschappelijke ruimten zoals een traphal. Zowel appartementsgebouwen met 1 eigenaar als met meerdere eigenaars vallen onder deze verplichting.


Klik hier voor meer informatie